Vastenaktie-Werelddiakonaat

Na een zeer succesvol jaarprojekt voor de blindenschool in Cambodja (opbrengst € 6650,--) zijn wij op 10 februari tijdens een gezamenlijke viering met ons nieuwe projekt gestart in de 40 dagen tijd. Tot 5 februari volgend jaar zullen wij met verschillende aktiviteiten en collectes uw/jullie aandacht vragen voor BANGLADESH.

Velen van u kennen dit land vooral vanwege de vele watersnoodrampen en typhonen die de bevolking regelmatig treffen. Veel minder bekend is dat Bangladesh ook een hoger gelegen gebied kent, genaamd de Chittagong Hill Tracts. De bevolking in dit gebied, dat grenst aan Myanmar, het vroegere Birma, wordt behalve door natuurrampen ook door een heel andere, vrijwel onbekende problematiek bedreigd. En dat is precies de reden, waarom wij dit jaar voor een projekt t.b.v. deze regio gekozen hebben.

In dit heuvelgebied wonen van oudsher maar liefst 12 inheemse bevolkingsgroepen van Tibetaanse, Mongoolse, of Birmeese afkomst. Leidden zij vroeger een rustig zelfvoorzienend nomadenbestaan, met de komst van grote groepen Bengalen wordt hun leefruimte steeds verder ingeperkt. In de eerste plaats wordt land dat van oudsher hen toebehoorde op allerlei manieren (vaak via een corrupt overheidssysteem) ontnomen waardoor zij regelrecht in hun bestaan bedreigd worden. Ook de aanleg van een enorme stuwdam heeft grote groepen weggejaagd en de bewoners ook geen enkele compensatie opgeleverd. Daarnaast is er geen tot nauwelijks overheidssteun voor onderwijs en gezondheidszorg. Dit komt deels door het feit dat zij, naast dat ze tot andere etnische bevolkingsgroepen horen, ook meestal een andere godsdienst dan de Bengalen (die islamitisch zijn) aanhangen, nl het Boeddhisme, of het Hindoeïsme.

 

I.s.m. Caritas Bangladesh, de plaatselijke hulporganisatie realiseert Cordaid Nederland het Integrated Community Development Project. Concreet betekent dit dat in de dorpen iedere twee weken een groot aantal dorpelingen bijeenkomt in verschillende werkgroepen. Er wordt gewerkt aan spaar- en kredietsystemen, hulp bij het terug in eigendom krijgen van land en daarbij ook het verbeteren van technieken om de grond meer op te kunnen laten leveren, zodat ook een deel van de oogst verkocht kan worden en men kan sparen voor onvoorziene omstandigheden. Daarnaast zijn er groepstrainingen en projecten op het gebied van de gezondheidszorg (bijv het opleiden van vroedvrouwen en verpleegkundigen, bouw van latrines) en onderwijs (scholenbouw, leermateriaal). Al deze werkgroepen geven hun kennis aan elkaar door, waardoor de hele dorpsgemeenschap profiteert.

U begrijpt, hiervoor is geld nodig, maar behalve dat, willen wij u ook kennis laten maken met dit onbekende stukje wereld en zo meer begrip kweken voor de moeilijke situatie waarin deze mensen zich door hun etnische afkomst bevinden.

Op 12 maart van 18.00 tot 20.00 uur organiseren wij dan ook weer een solidariteitsmaaltijd in de Pijpela. Eerder dan u van ons gewend bent, maar juist in deze bezinningstijd voor Pasen leek het ons een goede gelegenheid om bij deze mensen in de Chittagong Hill Tracts stil te staan.

Namens de werkgroep Vastenaktie-Wereldiakonaat

Vera van Rooijen 010-2400955/ of 6 51777165

 

Klik hier voor nog meer informatie